Izdvojeno Svijet

Gasprom obustavio isporuke gasa Letoniji

Gasprom je od danas obustavio isporuke gasa susjednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija, prenose ruske agencije.

Rojters navodi da je ovaj potez uslijedio dan nakon što je letonska energetska kompanija Letonski gas saopštila da kupuje gas od Rusije i plaća u evrima, a ne u rubljama, što Moskva zahtijeva.

Direktor kompanije „Letonija gas“ Ajgars Kalvitis, juče je izjavio da kompanija ponovo kupuje ruski gas, međutim, ne kupuje ga od „Gasproma“, već od drugog dobavljača, i plaća ga u evrima.

Parlament Letonije je u julu usvojio izmjenu zakona o energetici kojom je zabranjena kupovina ruskog gasa, a ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs je izjavio da zemlja namjerava da ovaj kanala izuzme za isporuku resursa.

U maju je Komisija za tržište finansija i kapitala Letonije odbila da izda kompaniji „Letonija gas“ posebnu dozvolu za plaćanje ruskog gasa u rubljama. Ranije je rukovodstvo kompanije saopštilo da plaćanje gasa u rubljama formalno ne krši sankcioni režim i da je moguće. Međutim, ova izjava je ubrzo uklonjena sa sajta kompanije, prenosi Sputnjik.

Redakcija Likvidno,

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.