Brisel traži dodatne isporuke gasa iz Nigerije/Foto: upstreamonline.com
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Brisel traži dodatne isporuke gasa iz Nigerije

Evropska unija /EU/ traži dodatne isporuke gasa iz Nigerije pošto se blok priprema za eventualni prekid dovoda tog energenta iz Rusije, rekao je danas zamjenik direktora Službe za energetiku pri Evropskoj komisiji Metju Boldvin.

Boldvin je izjavu dao u Nigeriji, gdje se sastao sa zvaničnicima iz najvećeg proiizvođača nafte u Africi.

Zvaničnici su Boldvinu rekli da Nigerija poboljšava bezbjednosnu situaciju u Delti Nigera i da planira da nakon narednog mjeseca ponovo otvori gasovod “Trans Niger” čime će biti povećane isporuke gasa ka Evropi.

Boldvin je istakao da EU iz Nigerije uvozi 14 odsto od svojih ukupnih isporuka gasa i da ima potencijala da se ova količina udvostruči.

Isporuka nafte i gasa iz Nigerije otežana je krađama i vandalizmom nad cjevovodima zbog čega terminal gasnog proizvođača “LNG” na ostrvu Boni radi sa 60 odsto kapaciteta.

“Ukoliko bi uspjeli da ostvarimo kapacitet veći od 80 odsto onda bi bio dostupan i dodatni gas za Evropu”, naglasio je Boldvin.

Evropska komisija je sredinom sedmice saopštila da bi članice EU trebale da smanje za 15 odsto upotrebu gasa od agusta do marta. Cilj je prvobitno na dobrovoljnoj osnovi, ali bi mjera mogla da bude obavezna ukoliko bi Evropska komisija proglasila vanrednu situaciju.

Izvor Srna

Tagovi

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.