Izdvojeno Vijesti

O problemima građevinara zbog povećanja cijena repromaterijala

U Sarajevu će sutra biti organizovan okrugli sto o temi “Regulisanje ugovora u svjetlu poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda”, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.


Skup organizuju Spoljnotrgovinska komora BiH zajedno sa Privrednom komorom Federacije BiH, Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Brčko distrikta.

Građevinska preduzeća iz BiH, zbog konstantnog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu, suočavaju se sa određenim izazovima u svom poslovanju, a jedan od najčešćih je nemogućnost realizacije preuzetog posla po ranije ugovorenoj cijeni”, navodi se u saopštenju.

U uslovima poremećenih tržišnih zahtjeva, enormnih poskupljenja i nepredviđenih promjena sa kojima se suočava privreda, moraju se iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti koje bi ublažile posljedice ove situacije, a to je svakako primjena klauzule o promjenjivosti cijene u postupku javnih nabavki, koja bi bila bazirana na statističkim podacima o promjenama cijena robe i usluga koje su predmet javne nabavke, napominju iz Komore.

U Hrvatskoj je Vlada, na inicijativu Hrvatske privredne komore, donijela zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda.

Cilj okruglog stola je okupiti predstavnike svih relevantnih institucija na nivou BiH i entiteta, predstavnike-predavače koju su učestvovali u izradi smjernica u Hrvatskoj kao primjer dobre prakse, predstavnike građevinskih kompanija sa teritorije BiH, a sve u svrhu utvrđivanja određenih zaključaka koji bi bili upućeni nadležnim institucijama.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.