H&M napušta Rusiju
Izdvojeno Svijet Vijesti

H&M potpuno prekida poslovanje u Rusiji

Kompanija H&M se pridružila sve većem broju stranih preduzeća koja napuštaju Rusiju. Drugi najveći modni trgovački lanac saopštio je da potpuno prekida poslovanje u Rusiji.

Ovaj multinacionalni brend je suspendovao poslovne aktivnosti u Rusiji početkom marta, nakon ruske specijalne vojne intervencije u Ukrajini. Rusija je bila šesto najveće tržište H&M-a, na kojem je kompanija povećavala broj prodavnica dok ih je na mnogim drugim tržištima smanjivala, prenosi Rojters.

„Nakon pažljivog razmatranja, ustanovili smo da je, s obzirom na trenutnu situaciju, nemoguće da nastavimo poslovanje u Rusiji“, navela je u saopštenju glavna izvršna direktorka Helena Helmerson.

Ljudi stoje u redu H&M-a na dan otvaranja u Moskvi 27. 05. 2017. /Maxim Shemetov/Reuters

Iz kompanije su dodali da namjeravaju da prodavnice u Rusiji privremeno ponovo otvore na ograničeni vremenski period, kako bi prodali preostale zalihe robe.

“H&M će se sada fokusirati na osiguravanje “odgovornog okončanja poslovanja i podršku svim zainteresovanim kolegama” u narednim mjesecima”, navodi se u saopštenju.

Procjenjuje se da će potpuno zatvaranje koštati H&M oko 2,0 milijarde švedskih kruna (191,3 miliona dolara). Cjelokupan iznos će biti uključen kao jednokratni trošak u poslovni izvještaj za treći kvartal.

Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.