Varnice oko novog minimalca
Varnice oko novog minimalca
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Privreda protiv novog povećanja najniže plate

Privrednoj komori Republike Srpske neprihvatljivo je novo povećanje najniže plate jer se privreda suočava sa različitim opterećenjima, izjavio je predsjednik Komore Pero Ćorić.

Najniža plata trenutno iznosi 650 KM, a Ćorić je pozvao sve da ovu temu stave “ad akta” i da se o njoj sada ne raspravlja, jer je ove godine povećana dva puta. Navodi da je privreda opterećena poskupljenjem repromaterijala i energije, kao i da će druga polovina ove godine biti nepredvidiva.

“Povećanje najniže plate znači i povećanje ostalih plata, a to u ovom trenutku privreda Republike Srpske ne može tehnički da iznese. Većina privrednih društava ne bi to izdržala, a to dalje vodi da će ljudi napuštati preduzeća i ona neće biti u poziciji da odgovore ni kvantitetu ni kvalitetu”, rekao je Ćorić.

Privrednici još nemaju informaciju koji iznos najniže plate traži sindikat, ali, navodi Ćorić, pominjano je 800 KM. On je ponovio da su pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Srpske za sada jako dobri i da ona iznosi pet milijardi KM, te da je inflacija 13,2 odsto.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske odgovaraju da je povećanje najniže plate neophodno jer će se na taj način spasiti radna mjesta.

“Zbog inflacije koja je prešla 15 odsto, zbog poskupljena namirnica, zbog toga što je Vlada RS u ovoj godini već tri puta povećavala plate u javnom sektoru, a plate u privredi su povećane od dva do šest odsto. Svi argumenti su na našoj strani i povećanje minimalca je neophodno”, ističu u Savezu sindikata.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, rekao je da povećanjem najniže plate žele da sačuvaju radna mjesta koja su ugrožena i da je minimalac od 650 KM u ovoj situaciji nedovoljan. 

“Podnijeli smo zahtjev za sjednicu Ekonomski socijalni savjet sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je povećanje najniže plate. Svjedoci smo stava poslodavaca, ali svi argumenti su na našoj strani, jer se svakodnevno traže strani radnici, a cijene nikad veće”, naveo je Stanković i izrazio razočaranje napadima poslovne zajednice da se minimalac ne treba povećati.

Socijalni partneri u Republici Srpskoj sutra bi trebalo u Banjaluci da razgovaraju o povećanju najniže plate. U Savezu sindikata nisu željeli da preciziraju koliki iznos najniže plate će tražiti, ali očekuju da njen novi iznos bude utvrđen do kraja jula ili početka avgusta.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana