Vladimir Putin
Putin: Situacija na svjetskim tržistima hrane biće napeta| SPUTNIK /KREMLIN/ VIA REUTERS
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Putin: Situacija na svjetskim tržistima hrane biće napeta

Situacija na globalnom tržištu hrane biće izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada, upozorio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade.

„Usljed okolnosti objektivne i subjektivne prirode, situacija na globalnim tržištima hrane će biti napeta. To je rezultat pogrešnih postupaka pojedinih naših (zapadnih) partnera, prije svega u sferi energetike i makroekonomske politike, jer sve ostalo proizilazi iz toga“, rekao je Putin, prenosi Tass.

Nastavak sankcija Rusiji vodi u rast cijena na energetskom tržištu

On je takođe upozorio da bi nastavak korištenja sankcija protiv Rusije mogao da dovede do katastrofalnog rasta cijena na energetskim tržištima, pri čemu bi znatno više cijene energije pogodile domaćinstva širom Evrope.

„Da, znamo da Evropljani pokušavaju da zamjene ruske energetske resurse. Procjenjujemo da će rezultat tih aktivnosti biti rast cijena gasa na spot tržištu i povećanje cijene energenata za krajnje potrošače“, rekao je Putin na sastanku sa visokim državnim zvaničnicima koji je prenosila televizija, izvještava Rojters.

Ruski lider je dodao da sve to još jednom pokazuje da sankcije prema Rusiji nanose mnogo više štete onim zemljama koje ih uvode.

„Dalje korišćenje sankcija može dovesti do još težih, bez pretjerivanja, čak i do katastrofalnih posljedica na globalnom energetskom tržištu”, ocijenio je.

Porasla proizvodnja nafte u Rusiji

Istovremeno, ruska novinska agencija navodi da je Putin saopštio da je proizvodnja nafte u Rusiji porasla od početka godine, dok je proizvodnja gasa blago opala.

„Proizvodnja nafte uključujući gasni kondenzat dostigla je 10,7 miliona barela dnevno u junu, što je za pola miliona barela više u odnosu na maj. Sveukupno, od početka godine do danas proizvodnja nafte je porasla za 3,5 procenata na godišnjem nivou, a proizvodnja gasa je smanjena neznatno, za 2,0 odsto, u prvih pet mjesec“, precizirao je Putin.

Izvor Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.