Ekonomija Svijet Vijesti

EU dogovorila zajednička pravila za minimalne plate

Evropska unija dogovorila je danas zajednička pravila za minimalne plate u bloku od 27 zemalja, privremenim sporazumom o mjerama osmišljenim da promovišu kolektivno pregovaranje i bolju primjenu postojećih uredbi o minimalnoj zaradi.


Evropski parlament i Evropski savjet, koji grupišu zemlje članice bloka, saopštili su da su njihovi pregovarači postigli privremeni sporazum koji tek treba da bude potvrđen formalnim glasanjem u obje institucije.

U oktobru 2020. godine Evropska komisija je započela pregovore sa prijedlogom koji postavlja zajednička pravila za minimalnu zaradu, ali ne i sam nivo minimalne zarade.

Fon der Lajen pozdravila dogovor

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dogovor o nacrtu zakona koji treba da smanji nejednakost u platama i siromaštvo zaposlenih.

“EU je ispunila svoje obećanje. Nova pravila o minimalnim zaradama će zaštititi dostojanstvo rada i osigurati da se rad isplati”, rekla je ona u saopštenju.

Sporazum znači da će zemlje EU morati da procijene da li su njihove postojeće zakonske minimalne zarade dovoljne da obezbjede pristojan životni standard, saopštio je Evropski parlament.

Zemlje u kojima je manje od 80 odsto radnika obuhvaćeno kolektivnim pregovaranjem trebalo bi da uspostave akcioni plan sa jasnim vremenskim okvirom i konkretnim mjerama za proširenje ovakvog određivanja plata, navodi se u saopštenju Savjeta i Parlamenta.

Sporazum, takođe, uvodi obavezu za zemlje EU da uspostave sistem sprovođenja, uključujući pouzdano praćenje, kontrole i inspekcije na terenu radi rješavanja zloupotrebe podugovaranja, lažnog samozapošljavanja i neregistrovanog prekovremenog rada, saopštio je Evropski parlament.

Foro: Evropski parlament / Brisel, Belgije

Dogovor tek treba da bude potvrđen formalnim glasanjem i u Savjetu i u Evropskom parlamentu, pri čemu zemlje EU tada imaju dvije godine da implementiraju pravila EU u nacionalno zakonodavstvo.

Od 27 zemalja EU, šest ima plate utvrđene u kolektivnom pregovaranju između poslodavaca i sindikata, a 21 ima zakonsku minimalnu zaradu koju utvrđuje Vlada.

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.