Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Vučić – Putin: Povoljan ruski gas za Srbiju

Ruski gas za Srbiju tri puta jeftiniji nego za druge evropske zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas su u telefonskom razgovoru dogovorili povoljan aranžman nabavke ruskog gasa.

Predsjednik Srbije je rekao da će ruski gas biti tri puta jeftiniji za Srbiju u odnosu na ostatak Evrope. Detalji dogovora biće precizirani narednih dana.

“Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po cijeni koja se utvrđuje po sadašnjoj formuli koja zavisi od kretanja cijene nafte na svjetskom tržištu, a to znači da će imati ubjedljivo najpovoljniju cijenu gasa u Evropi.

Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiji su potrebne veće količine gasa, ali ako smijem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati, kazao je Vučić.

Vučić očekuje da cijena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

“To nije konačna cijena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena“, rekao je Vučić.

Naveo je da dogovorena cijena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika.

Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe šestomjesečni sporazum postignut u novembru prošle godine, kada je isticao prethodni desetogodišnji ugovor.

Sada je cijena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na berzama je premašila 1.000 dolara.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.