Vijesti

UIO bih pokrenula kampanju “Stop švercu”

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u ovoj godini je prikupila 3,755 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, što je više za 672 miliona ili 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine. S ciljem više naplate poreza je pokrenula kampanju “Stop švercu”.


Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da je cilj kampanje da građani, koji imaju informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, a posebno duvanskih prerađevina, to prijave na otvorenu telefonsku liniju 080 02 06 07.

“Podaci pokazuju da je u prva četiri mjeseca ove godine izdato 74,5 miliona akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duvana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu prošle godine izdato 56,6 miliona, što je povećanje za 31,6 odsto. To znači da je u posljednje dvije godine smanjen postotak `crnog tržišta` duvana u BiH”, rekao je Kovačević.

On je naveo da u ovogodišnjoj kampanji “Stop švercu!” građani mogu i na viber broj 065/355-155 poslati fotografiju i lokaciju gdje je nelegalna prodaja cigareta i duvana, kako bi dežurni službenici UIO mogli sve provjeriti.

“Prošlogodišnja kampanja `Stop švercu!` rezultovala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima”, kaže Kovačević.

On je podsjetio da su prošle godini službenici UIO oduzeli cigarete i duvan koji su nezakonito prodavani u BiH u vrijednosti od 5,3 miliona KM, dok je za četiri mjeseca ove godine oduzeto u vrijednosti višoj od pola miliona KM. 

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.