Ekonomija Vijesti

Bez poskupljenja struje u ovoj godini

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se u ovoj godini neće mijenjati cijena električne energije i da će biti spriječene bilo kakve inicijative za njenim povećanjem. Đokić je istako da Srpska nije donijela odluku o zatvaranju svojih termoeketrana.

“To je od velikog značaja i želim da to znaju i građani, kako bi mogli planirati svoje kućne budžete u narednom periodu“, rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da su termoelektrane u Republici Srpskoj stare skoro 40 godina i da je treba još mnogo ulagati u njihovo tekuće održavanje, godišnje zahtjevne remonte.

“Ali uz sve to, njihovi objekti su dobre pogonske spremnosti i sada i mi želimo konstantno ulagati u njih. Nama su neophodne naše termoelektrane, jer daju baznu energiju i stvaraju sigurnost za proizvodnju i snabdjevanje struje”, naveo je Đokić.

On je konstatovao da se zbog situacije u Ukrajini energetski svijet mijenja, da danas izgleda drugačije i da će se još promijeniti, za neke vrlo nepovoljno, ali, kako je ocijenio, ne i za Republiku Srpsku, jer ima potpuno nezavisnu enegetsku strukturu, koja će biti sačuvana.

Đokić je naveo da je Srpska učesnik u postupku dekarbonizacije i da će uvoditi što više proizvodnje “zelene energije”.

On je istakao da je u Srpskoj ugovoreno ili je u toku realizacija projekata na instalisanoj snazi od oko novih 700 megavata struje i ti objekti bi trebalo da budu završeni za najduže pet godina.

Foto: Petar Đokić

“Mi ćemo time na svom prostoru dobiti nove količine energije i radi se uglavnom o obnovljivim izvorima energije – pretežno solarne elektrane i vjetroelektrane, ali i hidroelektrane, jer se rade veliki projekti, kao što su Dabar sa 159 megavata, Buk -Bijela sa 100 megavata, Bistrica sa 35 megavata, Ulog sa 37 megavata instalisane snage i još nekoliko manjih takvih objekata”, naveo je Đokić.

On je naglasio da i sada postoji interesovanje za dodjelom koncesija za objekte ukupne snage oko 750 megavata, te da bi, ako bi se to uspjelo realizovati, značilo još dodatnih 750 megavata.

Izvor: Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.