Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Potrebni šivači, varioci, zidari i bravari

U BiH su, kad je riječ o VKV i KV radnicima, najtraženiji šivači, varioci, tesari, zidari i bravari, podaci su Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Najveća potražnja je za radnicima sa srednjom stručnom spremom za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u kol-centrima, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Od lica sa srednjom stručnom spremom, na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara”, rekao je Bandić.

Od VSS-a najtraženiji IT i softver inžinjeri

Kada je riječ o visoko obrazovanim licima, najtraženija zvanja su ona u vezi sa IT sektorom /IT inžinjer, softver inžinjer/, zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalista.

Osim ovih zvanja, prema broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, žurnalistima i socijalnim radnicima, a takođe je veliki broj i profesora engleskog jezika i razredne nastave.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopštila je da je pripremila podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, s obzirom na to da je kraj školske godine i vrijeme kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Bandić je skrenuo pažnju maturantima da je izbor profesije jedna od najvažnijih odluka koje trebaju donijeti u životu i da zbog toga budu jako pažljivi kada budu donosili ovu odluku.

“Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Takođe, kao i uvijek dali smo na nivou BiH pregled po pet najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih lica”, naveo je Bandić.

Izvor (Srna)

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.