Rast prihoda
Ekonomija Vijesti

Raste prihod od indirektnih poreza

Prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca ove godine iznosili su tri milijarde i pet miliona KM. To je povećanje od 538 miliona KM ili 21,82 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su prihodi iznosili dvije milijarde i 467 miliona KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Nakon što je u četiri mjeseca ove godine privredi vraćeno 650 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su raspodijeljeni institucijama BiH, Republici Srpskoj, Federacije BiH, te Brčko distriktu, iznosili su dvije milijarde i 355 miliona KM. Ti prihodi su veći za 356 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period prošle godine”, navode u Upravi.

Samo u aprilu ove godine prikupljeno je 776 miliona KM indirektnih poreza, što je za 132 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Za finansiranje institucija BiH u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 254 miliona KM, identično kao i svih prethodnih godina.

“Najveći dio prihoda od indirektnih poreza, kao i sav prikupljen višak prihoda, završio je kod Srpske i FBiH i Brčko distrikta. FBiH je u četiri mjeseca raspoređena milijarda i 283 miliona KM, Republici Srpskoj 715 miliona KM i Brčko distrktu 71 milion KM”, navodi se u saopštenju.

Osim raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih saobraćajnica, Federacija BiH je dobila dodatnih 67,6 miliona KM, Republika Srpska 44,7 miliona KM i Brčko distrikt 2,3 miliona KM.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.